Home Opleiding Wie zijn wij Soob Vacature Nieuws Contact Links

Hulpverlening bij rijangst

Bijscholing voor hulpverleningsdiensten

Verplichte nascholing Code 95

Opleidingen met baangarantie
betonmixer, mixerchauffeur, bouw, betonmixer, cementmixerbetonmixerchauffeur, mixerchauffeur, cementmixer, bouw, betonmixer, chauffeur

De betonmixer-chauffeur

 

Het beroep van betonmixerchauffeur: meer dan rijden alleen

 

Inleiding:

Het meest bekende aspect van het beroep van betonmixerchauffeur is het rijden met de vrachtwagen. Hij is echter maar gedurende één derde van zijn werktijd op de weg, maar ondanks dat vinden er met enige regelmaat ongevallen plaats waar de betonmixer en/of chauffeur bij betrokken is. Het blijkt dat het rijden met een mixervrachtwagen fundamenteel verschillend is ten opzichte van het rijden met een ‘ klassieke’  vrachtwagen. Het rijden met een bewegende lading veroorzaakt bijkomende risico’s.

De overige taken die hij uitvoert, houden ook belangrijke risico’s in. 

Zoals bij alle beroepsgroepen in de bouwsector nemen de zorg voor veiligheid, gezondheid en milieu een steeds belangrijker plaats in binnen het takenpakket van de betonmixer-chauffeur. Veiligheid moet bij elke activiteit de eerste en de laatste zorg zijn. De werknemer dient niet enkel rekening te houden met zijn eigen veiligheid, maar ook met die van collega’s, klanten en voorbijgangers.

De veiligheidsmaatregelen doorkruisen het volledige takenpakket van de betonmixer-chauffeur. Het merendeel van de betreffende vaardigheden moet de chauffeur toepassen ter preventie van ongevallen in de centrale, onderweg of op de werf.

 

Wetgeving:

Recente veranderingen in de Arbo-wet hebben geleid tot een grotere verantwoordelijkheid op het gebied van veiligheid in en om het bedrijf.

De werkgever is volgens de Arbo-wetgeving verantwoordelijk, dat werknemers die werken met een transportwerktuig, over een specifieke deskundigheid beschikken (art. 7.17c lid 1 van het Arbo-besluit). Het begrip ‘specifieke deskundigheid’ is door de wetgever niet verder gedefinieerd.

De werkgever dient dus te inventariseren welke specifieke deskundigheden in de werksituatie van de chauffeur vereist zijn en daarop bepalen welk onderricht en training noodzakelijk is. Artikel 8 van de Arbo-wet zegt dan ook: “De werkgever moet ervoor zorgen dat aan zijn werknemers doeltreffend en aan hen onderscheiden taken aangepast onderricht wordt verstrekt met betrekking tot de veiligheid, de gezondheid en het welzijn in verband met de arbeid”.

Het is van belang dat een programma wordt opgezet om periodiek de deskundigheid op peil te houden. Medewerkers met een betonmix-systeem laten werken zonder hiervoor een specifieke instructie te verzorgen is een overtreding van het Arbo-besluit en dus aan te merken als een economisch delict.

 

Doelgroep:

Werknemers die gaan werken als chauffeur op een betonmixer en chauffeurs die reeds enige jaren ervaring hebben.

 

Doelstelling:

De cursus is voornamelijk bestemd voor chauffeurs, die dagelijks dan wel regelmatig als betonmixer chauffeur werkzaam (zullen) zijn. Om deze werkzaamheden op een veilige en verantwoorde manier uit te voeren is het belangrijk dat men op de hoogte is van o.a. de regelgeving omtrent veiligheid en gezondheid.

De cursist kan controle van, onderhoud aan en het werken met een betonmixer veilig en verantwoord uitvoeren, rekening houdend met verkeersregels, veiligheids- en bedrijfsvoorschriften, en kan deze voorschriften in de praktijk toepassen.

 

Inhoud:

De volgende onderwerpen komen uitvoerig aan de orde: 

 • De betonmixer-chauffeur
 • Veiligheids-, milieu- en kwaliteitszorg.
 • Kwaliteitszorg
 • Veiligheid, gezondheid en milieu
 • Sociale vaardigheden en beroepshoudingen
 • Betonmixer-chauffeur: meer dan rijden alleen
 • Risico´s algemeen
 • Risico’s en risicomanagement
 • Ongevallenpreventie
 • De producten die van toepassing zijn in de betoncentrale.
 • Beton, mortel en hun grondstoffen
 • Specifieke veiligheid – Mixervrachtwagen
 • Controle en onderhoud van het voertuig
 • Laden van beton
 • Vervoer van beton - Defensief rijden
 • Zwaartekracht en zwaartepunt
 • Kantelgevaar

Waarde nascholing:

7 uur

 

Locatie:

De cursus wordt in alle regio’s van Nederland georganiseerd. Daarnaast kan de cursus altijd in-company worden georganiseerd (bij minimaal 5 deelnemers). Uitgangspunt bij de in-company cursus is dat de opdrachtgever zelf over een betonmixer beschikt.

 

Organisatie:

Het lesmateriaal wordt, samen met de bevestiging,  voor aanvang van de cursus toegezonden, zodat de cursist zich enigszins kan voorbereiden. Een begeleidend schrijven voor de cursist wordt hieraan toegevoegd.

 

Duur:

De training betonmixer chauffeur duurt twee dagdelen.

 

Examen:

Na afloop wordt geen officieel examen afgenomen, maar wel wordt de theoretische kennis van de kandidaat getoetst. (multiple choice vragen) De deelnemers ontvangen bij een positief resultaat een bewijs van deelname.

 

Prijs: € 245.00

 

Aanmelden:
Particulier:
U kunt zich online aanmelden, zie button aan de linkerzijde van de site
Bedrijf:
U kunt uw medewerker online aanmelden, zie button aan de linkerzijde van de site
 
of download het inschrijfformulier (PDF) (zie button onderaan deze pagina)
 
Meerdere aanmeldingen gelijktijdig?
Neem contact op met de cursusadministratie 030 - 604 17 14 voor een offerte op maat. 
 
In Company training:
Neem voor een offerte op maat contact op met de cursusadministratie
030 - 604 17 14 of gebruik het online offerte aanvraagformulier aan de linkerzijde van de site.


A&R | Klachtenreglement | Privacyreglement | Sitemap | Copyright 2023 all right reserved | Webdesign & Online Marketing 123webidee